Wat is Hoopers

Hoopers is een sport met en voor honden.

Hoopers is ontwikkeld in de Verenigde staten door de Nadac (The North American Dog Agility Council).

Deze organisatie is verantwoordelijk voor alle behendigheidshondensporten in Amerika en is opgericht in 1933. De naam Hoopers is afgeleid van de ‘Hoops’ of ‘Hoopers’.

Hoopers werd in 2014 in Nederland geïntroduceerd door Corrie Jansen (Nadac Hoopers Nederland).

In Nederland heeft Hoopers veelal nog het imago een sport te zijn voor honden en handlers die moeite hebben met het afleggen van een agilityparcours. Dit omdat de hond niet hoeft te springen en de handler in een vak kan blijven staan.

Meer en meer wordt het, gelukkig, een sport die beoefend wordt door handlers die Hoopers niet langer als een alternatief voor agility zien, maar als een echte volwaardige sport !

Een hoopersparcours bestaat uit een opstelling van hoops, tunnels, tonnen en gates. De hond moet door het rennen van, over het algemeen, 'logische' looplijnen een parcours volgen dat bestaat uit bogen ('hoops'), tonnen, korte tunnels en hekjes ('gates'). Door telkens een ander parcours uit te zetten, is de variatie en uitdaging groot. Een belangrijke eigenschap van deze sport is dat de handler op afstand de hond door het parcours stuurt en de hond zoveel mogelijk zelfstandig op aanwijzing van lichaams- en stemcommando’s van de handler het parcours aflegt.

Lichaamshouding, rust én timing zijn bij Hoopers héél belangrijk

Manuela en Nikki in actie
informatie@hooperslimburg.nl